Fundacja Marka Kamińskiego
ZAPRASZAMY NA NIESAMOWITĄ PRZYGODĘ Z GÓRĄ LODOWĄ O IMIENIU
Na dalekiej północy, gdzie zimno i jasno, żyje młoda góra lodowa o imieniu "Lulie", niecierpliwie czekając na oderwanie od grenlandzkiego paku lodowego ...... tak zaczyna się niesamowita opowieść napisana ...

PIERWSZA WYSTAWA FOTOGRAFII Z WYPRAWY
Moi Drodzy! Od września do listopada planujemy zaprezentować światu po raz pierwszy fotografie z historycznej wyprawy RAZEM NA BIEGUN. Więcej informacji ...

NA BIEGUN Z FUNDACJĄ MARKA KAMIŃSKIEGO
Wszystkich, ale to naprawdę wszystkich, bez wyjątku zapraszamy do akcji edukacyjnej "Razem na biegun". Zrobimy wszystko co w naszej mocy, aby każdy z Was rozpoczął drogę ku własnym "biegunom".Chcemy z tym przesła...

Biegun zdobyty!
Wyprawa "Razem na biegun" zakończyła się sukcesem. 24 kwietnia o godzinie 16.16 jej uczestnicy, Marek Kamiński, Jaś Mela, Wojtek Moskal i Wojtek Ostrowski, szczęśliwie dotarli na Biegun Północny. Jeszcze w piątek rano Ma...


Jasiek i Marek mają jeszcze trzy dni na dotarcie do bieguna północnego. Na niedzielę zaplanowany jest lot helikopterem na dryfującą stację polarną Borneo. Uczestnikom wyprawy do celu pozostało jeszcze 19 km. Wczoraj...

Trzymamy kciuki
Trzymajcie mocno kciuki za naszych polarników. Do celu zostało im jeszcze 22 km. Zdobycie bieguna planują na 24 kwietnia. Nie są pewni czy uda im się dojść do tego czasu. Warunki są bardzo ciężkie. Na swojej drodze napo...

Spotkanie na lodzie
Z ostatniej relacji polarników wynika, że pogoda na biegunie pogarsza się. Jest słaba widoczność, chmurzy się i wieje silny wiatr. Temperatura waha się w okolicach – 25 stopni Celsjusza. Dziś w nocy naszych polarni...

19 kwietnia 2004
Nasi podróżnicy są już na półmetku. Codziennie pokonują od 5 do 10 km. Nam taki dystans nie wydaje się długi, ale Jasiek, Marek i Wojtkowie, podczas marszu muszą bardzo uważać. Na swojej drodze spotykają liczne utrudnien...

15 kwietnia, godz. 21:55 - Jasiek Mela
Wstaliśmy dziś przed godz. 10 rano. Najpierw mieliśmy łączenie z Polską, a potem mieliśmy czas dla siebie: zjedliśmy śniadanie, złożyliśmy namioty, pożegnaliśmy się ze znajomymi i wyruszyliśmy w drogę. Przeszliśmy prawie...

Wczoraj o godz. 21.45 Marek Kamiński podczas rozmowy przez telefon satelitarny powiedział nam...
O godzinie 16.30 dotarliśmy po krótkim locie samolotem na dryfującą stację Borneo, skąd jutro rozpoczniemy nasz marsz w kierunku Bieguna Północnego. Nasz punkt startowy znajduje się dokładnie na pozycji 89 stopień 22 mi...

      
Janek przygotowywał się do wyprawy pod opieką zespołu konsultantów...
Biegun to nie tylko zimno ale I także piekne widoki...

Ściągnij super plakat Szkoły pod biegunem!!

pobierz(1.42MB)


 

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J   K  L  M  N   O  P  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z



1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


  Jest największą z fok, obok pospolitej i obrączkowanej, zamieszkującą Bałtyk. Samce dorastają do 250 cm, osiągając ciężar 310 kg, samice są nieco mniejsze - ich maksymalna długość wynosi ok. 210 cm, a ciężar 200 kg. Ubarwienie jest bardzo różnorodne, od ciemnobrązowego do jasnoszarego, jednak samce są zawsze ciemniejsze z jasnymi plamami, samice jaśniejsze z ciemnymi plamami na grzbiecie. Mają wydłużony, przypominający psi pysk.

  Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie gatunków płetwonogich. Dorosłe osobniki osiągają długość od 170-190 cm i ważą od 110 do 150 kg. Samice są zawsze nieco mniejsze od samców o barwie brązowo-szarej z ciemniejszymi, małymi plamkami na całym ciele. Charakterystyczna jest mała "kocia" głowa i duże osadzone blisko siebie oczy.

  Zwana również nerpą, jest najmniejszą z bałtyckich fok. Samce są niewiele większe od samic. Jest to gatunek arktyczny, występujący jako relikt na Bałtyku. Ubarwienie ciała jest zwykle szarobrązowe, z charakterystycznymi jasnymi liniami w kształcie wydłużonych pierścieni, od których pochodzi nazwa gatunku.

  Zamieszkuje Morze Arktyczne i jest zwana również foką siodlastą. Nazwa ta pochodzi od charakterystycznego ubarwienia, które jest żółtawe lub srebrnobiałe z czarną, siodłowatą plamą w kształcie półksiężyca na grzbiecie. Głowa ich jest czarna. Dorosłe samce dorastają do 190 cm i osiągają wagę do 135 kg, natomiast samice są nieco mniejsze (długość 180 cm i waga 120 kg).

  Dorosłe foki kapturowe są srebrnoszare z rzadkimi, ciemnymi plamami. Samce są bardzo charakterystyczne, bowiem nad nosem i górną częścią głowy mają worek skórny. Po nadmuchaniu przybiera on kształt kaptura i stąd pochodzi nazwa tej foki. Samce są większe od samic, osiągają długość ciała 2,6 m i ważą 300-400 kg. Samice natomiast dorastają do 2 m i ważą 145-300 kg.

  Szczególną cechą tych dużych i masywnych zwierząt są potężne kły, które mogą dorastać do 75 cm. Samce dorastają do 3,6 m i ważą 1900 kg, zaś samice są mniejsze (3 m i 1200 kg). Ich skóra jest gruba, twarda i pomarszczona oraz prawie całkowicie pozbawiona włosia, o barwie szarej lub cynamonowo-brązowej. Morsy zanurzając się w zimnej wodzie stają się jaśniejsze, natomiast po wynurzeniu ich skóra przybiera kolor czerwony, co jest związane z krążeniem krwi.



©2004 Marek Kamiński Foundation